Pražský hrad - Maailman suurin linna
3.-5.6.2011. Praha on monessakin mielessä historiallinen ja legendaarinen kaupunki, mutta siitä voitte lukea lisää vaikkapa wikipediasta. 1,3 miljoonan asukkaan kaupunki vetää vuodessa puoleensa yli neljä miljoonaa turistia, joten päätin liittyä joukkoon ja tarkastaa paikallisia nähtävyyksiä sekä oluttarjontaa parin päivän ajan.
Saavuin kaupunkiin junalla Dresdenistä. Näkymät olivat paikoitellen hulppeat kun juna puski eteenpäin jokilaaksoa seuraten Saksan ja Tsekin rajamaastossa olevien kukkuloiden välissä. Kenties parhaat näkymät osuivat Bad Schandausta hieman rajan suuntaan, jossa on nähtävissä mm. Schrammsteinen pystysuoria kallioita.
Prahan päärautatieasema on ensimmäisellä käyntikerralla sokkeloisen oloinen ja uloskäyntiä osoittavat kylttit tuntuvat osoittavan joka suuntaan. Väriteema on punainen.
Praha hlavní nádraží - Päärautatieasema
Praha hlavní nádraží sisältä
Asemalta suuntasin epämääräisen näköisellä naapurustolla sijaitsevalle hotellilleni keventämään kuormaa.
Pubi radan vieressä. En käynyt
Kun repusta lähti ylimääräiset pois, rasvasin itseni valmiiksi seikkailuun ja lähdin paahtavassa kelissä kiipeämään läheiselle mäelle, Vitkoville, jonka ohitin rautatieasemalta tullessani ja jonka läpäisin tunnelia pitkin junan kyydissä kaupunkiin saapuessani.
Korotettu rautatie
Mäellä ei turisteja näkynyt. Vain jokunen paikallinen oli viettämässä iltapäivää mäen rinteillä.
Jan Žižka -monumentti Vitkov mäen päällä
Mäeltä näkyy TV-torni, jossa kiipeilee näkemäni mukaan alieneja. Jotkut lähteet väittävät vauvoiksi, mutta olen varma näkemästäni.
TV-torni, jossa kiipeilee alieneja
Mäeltä taapersin keskustaan, josta löysin tyylikkään vaaleanpunaisen kauppakeskuksen, jonka etuseinän suuri mainos on selvästi suunnattu turisteille. Parhautta oli, että sieltä löytyi kellarikerroksesta supermarket, josta sain haalittua ison pullollisen vettä. Tuli tarpeeseen! Ylimmässä kerroksessa oli runsaasti ravintoloita.
Välimerellistä ruokafestivaalia Palladiumin edessä
Palladium sisältä
Palladium sijaitsee niukasti vanhan kaupungin entisten linnoitusten ulkopuolella mikäli olen oikein käsittänyt. Kaupungin linnoituksien rippeitä on jäljellä vähänlaisesti, mutta yksi jäljellä olevista on alla näkyvä, entiseen kuninkaalliseen linnaan kävelysillalla liitetty torni. Prašná brána / Ruutiportti, on yksi kolmestatoista kaupunkiin johtaneesta portista ja samalla kenties niistä tärkein, koska kruunattavat kuninkaat kulkivat sen läpi Pyhän Vituksen Katedraaliin kruunattavaksi mennessään. Torni on samanlainen kuin Kaarlensillan torni.
Oli aika edetä tornin ohi vanhaan kaupunkiin, jossa sijaitsee loputtoman tuntuisesti rahanvaihtopisteitä sekä matkamuistomyymälöitä... hienoa! Sekä tietenkin laumoittain turisteja, jotka näiden palveluiden olemassaolon mahdollistavat.
Oli aika edetä tornin ohi vanhaan kaupunkiin, jossa sijaitsee loputtoman tuntuisesti rahanvaihtopisteitä sekä matkamuistomyymälöitä... hienoa! Sekä tietenkin laumoittain turisteja, jotka näiden palveluiden olemassaolon mahdollistavat.
Prašná brána - Ruutiportti, vanhan kaupungin puolelta
Vanhan kaupungin aukio, Staroměstské náměsti, on vanhan kaupungin keskus, jonne turistit valuvat laumoittain ihastelemaan mahtavia näkymiä. Valuin toki sinne sitten itsekin. Ilmoja piteli.
Svatý Mikuláš -kirkko vanhan kaupungin aukion kulmassa
Aukion spektaakkelimaisimmasta näystä vastaa 80 metrisin kaksoistornein varustettu goottityylinen Týnský chrám / Týn kirkko, joka on jokseenkin julma ilmestys. Cool! Kirkko ei ole edes aukiolla, mutta vie silti suurimman huomion.
Staroměstské náměsti - Vanhankaupungin aukio
Toinen huomion kerääjä on vanhankaupungin raatihuoneen seinässä oleva astronominen kello.
Astronominen kello ja paljon turisteja
Prahassa on vilkasta yöelämää. Kenties siitä johtuen, jotkin paikat tuoksahtivat keltaiselle nestemäiselle lopputuotteelle. Yksi niistä on alla näkyvä katettu kulkuväylä lähellä vanhan kaupungin aukiota ja Hard Rock cafea.
U radnice kadun jalankulkuväylää
Vanhaa kaupunkia illalla
Franz Kafka -patsas vanhassa kaupungissa
Vanhasta kaupungista voikin sitten sihgahtaa Vltavajoen yli pohjoiseen, jossa odottaa mäkinen Letnapuisto. Puiston paraatipaikalla sijaitsee entinen Stalin muistomerkki, jossa Stalin on korvattu metronomilla. Tavallaan harmi sillä maailman suurin Stalinpatsas olisi ollut paljon hienompaa nähtävää kuin epämääräinen metronomi, joka ei todellakaan vakuuttanut. Historian perusteella ymmärrän toki, että Stalinista tahdottiin eroon, mutta näin turistinäkökulmasta vaihdos ei onnistunut. Patsaan mahtipontinen jalusta jätettiin ja alue on kaikkitietävän wikipedian mukaan nykyään suosittu skeittauspaikka. Graffiteja, irrotettuja kivetyksiä, runsaasti kenkäpareja roikkumassa sähkölangalla, lasinsiruja jne... on siellä jotain muutakin tehty kuin rullalautailtu. Joka tapauksessa ihan hyvät näkymät sieltä oli. Sekä piinaavan kuumaa auringon paahtaessa lähes pilvettömältä taivaalta.
Metronom Letna Puistossa
Metronomin jalustaa
Monumentin hyvistä näkymistä huolimatta seuraava panoraama on otettu sivummalta, Hanavsky paviljongin edestä, jossa oli paremmat näkymät Vltavajoen siltoihin.
Prahan siltoja (huom! 3872x700, 777 kt)
Toisessa osassa tulee olemaan linnaa, akuutista turistiruuhkasta kärsivä kaarlensilta sekä iltaista palloilua oluen perässä panimoravintoloihin.