Amsterdamista alkanut Alankomaakierros jatkuu.
Den Haag, tai vaihtoehtoisesti 's-Gravenhage, on Alankomaiden perinteinen hallintokaupunki. Kauan sitten (~1250) Haag oli pikkupaikkakunta, josta hallittiin suurempia kaupunkeja. Paikkakunta haluttiin pitää pienenä eikä esim. kaupunginmuurien rakentamista sallittu. Tämän vuoksi Haagissa ei ole ns. vanhaa kaupunkia. Myöhemmin muurit olisi saanut rakentaa, mutta kansalaiset päättivät rakentaa niillä rahoilla hienon kaupungintalon. Hieman myöhemmin Espanjalaiset valtasivat kaupungin helposti. Tosin valtasivat myös Amsterdamin, joten tuskin niillä muureilla olisi ihmeitä tehty. Kaupunkioikeudet Haag sai vasta 1806. Nykyään Haagissa on kaupunginrajojen sisäpuolella asukkaita hieman vajaa puoli miljoonaa ja kun otetaan lähialueet (konubaatio / megalopoli) mukaan niin päästään yli miljoonaan.
Kaupunkiin pääsee kätevästi Amsterdam Centraalista alle tunnin pituisella junamatkalla. Hintaa yksisuuntaiselle lipulle kertyi 10€ ja hiluja päälle. Reilusti kalliimpaa kuin viimeaikoina koetellut junat Tsekissä tai Slovakiassa, mutta toisaalta juna ja asemat olivat aivan toisessa laatuluokassa. Sneltrein Amsterdamista Haagiin pysähtyy myös Schipholin lentokentän kellarissa.
Sneltrein Den Haag Centraalissa
Den Haag Centraal sijaitsee kaupungin kasvavalla bisnesalueella kaupungin keskustan välittömässä läheisyydessä. Neljässä korkeuksia hipovassa tornitalossa oli rakentaminen vaiheessa.
Den Haag Centraal (2965x720)
Oitis asemalta ulostauduttuani alkoi sataa, ensin ripotellen, jolloin otin yllä olevan panoraman ja sitten "vähän" reilummin, jolloin päätin hakeutua sateenvarjoineni suuren puun alle Yhdysvaltojen bunkkerimaisen suurlähetystön viereen. Epäilemättä turvamiehet kyttäsivät jokaista liikettäni kameroiden tai ikkunoiden välityksellä. Kuvaa rakennuksesta tai sen massiivisista turvaviritelmistä en rohjennut ottaa vaikka sillä olisi voinut saada "piristystä" sateisen iltapäivän ratoksi. Sateen laannuttua "normaaliksi" otin alla olevan panoraaman Binnenhofista eli Alankomaiden parlamenttirakennuksesta.
Binnenhof (2500x720)
Binnenhofin sisäpihalta löytyy vuonna 1248 aloiteltu metsästysmajan palatsiksi muuttamisprojekti, jota ei koskaan viety loppuun saakka. Projektista on nykyaikaan selvinnyt Riddersaal eli ritarisali. Tässä vaiheessa sade ripotteli viimeisiään.
Riddersaal (Ritarisali) Binnenhofin sisäpihalla
Parin korttelin päästä löytyy suuri hohtavan valkea kompleksi, jossa sijaitsee uudehko kaupungintalo, kirjasto ja jotain yksityisen puolen viritelmiä, kuten esim. design kauppa. Tässä vaiheessa sade viimein loppui.
Stadhuis (Kaupungintalo)
Ei juotavaksi
Hetken kuluttua taivaalla näkyi jo hieman sinistä.
Taivaan selkenemistä osoitetaan
Kaupungintalon aukiota vastapäätä on uusi kirkko vuodelta 1656.
Nieuwe Kerk (uusi kirkko)
Nieuwe Kerkin takaa löytyy Chinatown ja hieman lännenpää kaupungin ostoskeskusta Grote Marktstraatin ja Spuistraatin johdolla.
Pyöräkaistat kunnossa Grote Marktstraatilla
Taidetta tavaratalon edessä
The Sting
Vuonna 1885 avattu Passage on "ostoskeskus", jossa on noin 30 liikettä ja hotelli. Paikka on tyylikäs ja listattu kansallismonumentiksi.
Passage
Passage toi minut jälleen Binnenhofin läheisyyteen, mutta puolelle, jossa en ollut vielä käynyt.
Hiekkaveistos rauhanturvaajien kunniaksi
Binnenhofin lammikko on nimeltään Hofjiver.
Hofjiverin kaidetta
Yksi lammikon harmaalokeista oli ihmisiin tottunut poseeraaja. Kuva on otettu muutaman kymmenen sentin päästä linnusta, joka tarkkaili tilannetta, mutta päätti jäädä valkoiseksi kakitulle suosikkiaidantolpalleen poseeraamaan.
Harmaalokki
Tämä osa päättyy tähän. Seuraavassa osassa on mm. mahtavaa biitsiä ja yöllistä Haagia. Yue Minjun odottaa jo innolla!