maanantai 29. marraskuuta 2010

Weihnachtsmarkt special

Weihnachtsmarkt, tuo piinaavan pitkä sana, jonka olen pitkän treenaamisen jälkeen onnistunut jopa kirjoittamaan oikein, tarkoittaa joulumarkkinoita. Joulumarkkinoiden syvin olemus ja tarkoitus on saksalaisten lähteideni mukaan glühweinin eli terästetyn glögin juominen. Eipä siis ihme, että kyseisiä markkinoita on kaikkialla Saksassa.

Joulupukki (Hannover)

Päätin ihan "normaalin" kaupungista toiseen palloilun ohessa tehdä katsausta joulumarkkinoihin. Tässä on lyhyehkö hyvin epätieteellinen katsaukseni tähän perin saksalaiseen ilmiöön.

Braunschweig
Braunschweigin joulumarkkinat järjestetään Burgplatzilla ja siinä ympäristössä tuomiokirkon ja Burg Dankwarderoden ympärillä, joten ympäristön puolesta puitteet ovat kunnossa. Lunta ei ole, mutta valoa tuodaan överiksi vedettyjen lamppujen kautta.

Lähes kuusimetrinen Bruno

Joulumarkkinoita on pirullisen hankala kuvata illalla. Brunon valotus on kunnossa, mutta tausta jää turhan pimeäksi ja valot eivät näytä kovin valoisilta. Uusi yritys samasta sisääntulopaikasta:

Burgplatz

LIHAA!

Jonkinlainen potkurikone

Braunschweigin joulumarkkinat ovat erittäin suositut. Olen nyt käynyt kahdesti ja väkeä piisaa aivan perhanasti. Väen määrää korostaa entisestään se, että kulkuväylät ovat paikoitellen kapeat.  Ei näitä markkinoita turhaan ole kehuttu, kokonaisuus toimii.

Lisäys: Tuli lunta ja väkimäärä kohtuullistui älyttömästä ryysiksestä, joten arvostus kasvoi.

Hannover
Hannoverissa on oikeastaan kahdet joulumarkkinat. Pienemmät ovat rautatieaseman edessä Ernst-August platzilla...

Ernst-August Weihnachtsmarkt

Valkoisella valolla "huurrutettu" puu

... ja toiset ovat kaupungin keskustassa alkaen yhdeltä aukiolta ja jatkuen katua pitkin torille, missä on markkinoiden suurin alue Marktkirchen ympärillä.

 Markkina-alueet löysästi yhdistävä potkurikone

 Kohti Marktkircheä

Torilla Altes Rathausin ja Marktkirchen välissä

Kaupungin "potkurikone", mikä oikeasti sitten liekään, on iso. Siinä myydään glühweiniä kahdessa kerroksessa. Markkinat ovat hajaantuneet nauhamaiseksi ja vaikka kyseessä on suuri kaupunki, ei väkeä ole perjantai-iltana alkuillasta liikkeellä kovinkaan paljoa. Kenties myöhemmin illalla tilanne olisi ollut toinen. Ruokaa, juomaa ja rihkamaa on tarjolla runsaasti kuten kaikissa muissakin tutkituissa markkinoissa. Hinnnatkin lienevät suunnilleen samoissa eli ei aivan halvinta mahdollista huvia. Hintavertailu keskittyi lähinnä glühweiniin.

Puitteet tapahtumalle eivät ole yhtä hyvät kuin Braunschweigissa. Markkina-alueen ympärillä ei alueen valtavasta nauhamaisesta koosta johtuen ole tarpeeksi spektaakkelimaista nähtävää. Lunta ei ole täälläkään tuomassa jouluista menoa.

Goslar
Goslar on vertailun kaupungeista selvästi pienikokoisin, mutta vetovoimaisena turistikohteena paikkaa tuon ongelman mukavasti. Ympäristö on kunnossa, koska kaupungin puutalot ovat todella hienot, markkinat ovat yhtenäiset keskustorin ympäristössä ja vuoristosijainnista on etua lumitilanteen puolesta. Lunta on! Vähän, mutta on kuitenkin.

Marktkirchhoffia pitkin kohti Marktia

Markt

Arktista hunajaa, "arktisesta" Lapista (eli Raumalta)

Edelliseen kuvatekstiä voisi korjailla sen verran, että Bremenissä hunajaa myyneen mukaan nämä valmistetaan Pohjois- ja Itä-Suomessa. Toimisto sijaitsee Raumalla. No, oli miten oli, kannessa on toimiston osoite. Itse tuotteet ovat hyviä, mutta en käytä hunajaa, joten ei tullut ostettua.

Kipsi jalassa putoamisen vuoksi? ;)

Goslar on vertailun kärjessä ennen viimeistä kohdetta. Hieno ympäristö, lunta, paljon kävijöitä ja hieman leveämmät kulkuväylät kuin Braunschweigissa. Runsaasti ruokaa, juomaa, rihkamaa ja parit minikokoiset tivolilaitteet löytyvät täältäkin. Erikoisuutena mainittakoon joulumetsä. Yllä olevassa kuvassa näkyy kyseisen metsän yksi pääty. Puiden keskellä kulkee kapea väylä ja on siellä pari tankkauspistettäkin.

Bremen
Bremen on vertailun suurin kaupunki, joten siltä voinee odottaa jotain suurta. Hannoverin tapaan myös Bremenin päärautatieaseman ulkopuolella on jonkinlainen viritelmä matkailijoiden pyydystämiseksi.

Hauptbahnhofin surkea markkinaviritelmä

Varsinaiset markkinat löytyvät kaupungintalon ympäriltä. Kokoa, valoja, ruokaa, juomaa, rihkamaa sekä minikokoisia tivolilaitteita piisaa. Lunta ei kylmästä ilmasta huolimatta ole. Kaupungintalon ympäristö on jykevää seutua, joten puitteet ovat sen puolesta kunnossa. Ei olla Alahärmäläisen supermarketin parkkipaikalla.

Markkinaa Domin tuntumassa

Torilla Rathausin edessä

Keskittyminen oleellisessa

Erittäin kuuma glühwein ja hienot näkymät silloin kun ei keskity oleelliseen. Hyvä tapa viettää kylmää iltaa ulkosalla! (hinta 3€ + 2€ mukipantti, ei aivan halvinta mahdollista huvia)

Yhteenveto
Saksalaista glühweinin hörppimistä markkinoiksi naamioituna on tutkailtu neljällä vaihtelevan kokoisella paikkakunnalla. Kolmet havaittiin hyviksi, yhdet melko kehnoksi, ja kahdet rautatieasemaviritelmät melko surkeiksi. Virallinen ranking on seuraavanlainen:

Kaupunkisarja
1. Braunschweig, Bremen & Goslar
4. Hannover
5. Bryssel (Belgia) [linkki arvioon]
6. Tampere (Suomi) [linkki arvioon]

Rautatieasemasarja
1. Hannover
2. Bremen

Erot kaupunkisarjan kärjessä ovat pienet, mutta ero kärkikolmikon ja neljännen välillä on merkittävä. Rautatieasemasarjassa Hannover ottaa murskavoiton Bremenin onnettomasta viritelmästä. Rautatieasemasarjan mestaruudella ei kuitenkaan hätyytellä kuin korkeintaan kaupunkisarjan neljättä sijaa ja siinäkään ei täysin onnistuta.

sunnuntai 28. marraskuuta 2010

Goslar

Lauantai 27.11. Ensimmäinen hieno aurinkoinen talvipäivä, jopa Braunschweigissa on hieman valkoista maassa. Tarkoituksena oli mennä Bremeniin, mutta valitettavasti allekirjoittanut heräsi aivan valtavassa krapulassa ja oli jokseenkin matkustuskunnossa vasta iltapäivän ollessa jo puolivälissä. Jokseenkin matkustuskuntohan riittää, joten raahauduin ratikalla rautatieasemalle ja suuntasin Goslariin, koska se on merkittävästi lähempänä kuin Bremen.

Harzin vuoriston pohjoisreunalla sijaitseva Goslar on perustettu 900-luvulla ja muodostui 1000-luvulla Rammelsbergin hopealöydösten vuoksi keisarilliseksi kaupungiksi, jonne rakennettiin mm. keisarillinen palatsi. Rikkaan kaupungin keskusta halusi esitellä vaurauttaan, joten siihen panostettiin sen edestä, että nykyään Goslarin historiallinen kaupunki on UNESCOn maailmanperintökohde. Kuten myös kaupungin laidalla sijaitseva Rammelsbergin kaivos.

Odotin kaupungissa olevan enemmän lunta. Braunschweigissa satoi pari kolme viikkoa ja käsittääkseni Goslarissa oli pakkasta lähes koko tuon ajan. Lähdin rautatieasemalta kohti keskustaa tarkoituksena katsastaa vanhakaupunki sekä varsinkin joulumarkkinat.

Kaupungin keskustassa kaupungintalon takana sijaitsevaan Marktkirchen pohjoistorniin pääsi kahdella eurolla. Lipunmyyjä selosti kaikenlaista ja ymmärsin noin puolet. Jotain jäästä, näkymistä ym. ja kysyi haluanko silti mennä ylös. No toki. Jälkikäteen selvisi, että setä tarkoitti ylhäällä olevan näköalatasanteen olevan  liukkauden vuoksi suljettu ja että kerrosta alempana olevista ikkunoista pääsee pällistelemään hieman rajatuin näkymin. Ei se mitään, koska ikkunat sai auki ja niistä näki lähes kaikkialle.

Marktkirche

Näköalatasanne on koristeltu valoin yllä olevassa kuvassa. Alla olevat on otettu tasanteen alapuolelta auki olleista ikkunoista.

Näkymä pohjoistornista torin suuntaan

Näkymä pohjoistornista keisarillisen palatsin suuntaan

Keskustorilla ja siinä ympäristössä kirkon vieressä oli melkoiset hulabaloot menossa markkinoiden osalta. Rathausista ei saanut kunnollista kuvaa, koska se oli myyntikojujen peittämä ja väkeä sinkoili sinne tänne, mutta rathausin kulmassa oli jonkinlainen koroke josta sai ihmeteltyä toria ja lähistön katua ilman näköesteitä.

Kaiserworth

Marktkirchhof -katu

Torin keskellä sijaitsee suihkulähde, jonka päällä on kaupungin kotka. Suihkulähde oli pakkasista huolimatta toiminnassa. Lieköhän lisäaineita pelissä. Historian siipien havinana mainittakoon, että suihkulähteen alin osa 12. vuosisadalta on aikakautensa suurin pronssivalu. Kuvan alalaidassa näkyvä osa on lähteen yläosa. Kuva on otettu reilusti pääni yläpuolelta, sillä 15 mm objektiivin kanssa on pakko päästä lähelle jos haluaa kohteensa näkyvän.

Marktbrunnen

Neuwerkkirche on 1100-luvulla rakennettu pienempi kopio entisestä keisarillisesta kirkosta. Tarkoittanee keisarillisen palatsin alueella muinoin ollutta kirkkoa.  On kuulemma poikkeuksellisen hyvin säilynyttänyt aikakautensa tyylin. Myöhemmät sukupolvet eivät ole tuunanneet siitä oman aikansa näköistä vaan jättäneet sen alkuperäiseen muotoonsa. Ehkä niillä oli parempaa tuunattavaa, kuten vaikka se nykyään jo tuhoutunut keisarillinen kirkko.

Neuwerkkirche

Tyylikäs hotelli rautatieaseman lähistöllä. Kivitornin voisi veikata olleen osa kaupungin linnoituksia, mutta tätä en ole tarkistanut. Kunhan spekuloin.

Hotel Der Achtermann

Rautatieasemia on ollut tapana viljellä näissä kirjoituksissa, junalla kun kuljen paikasta toiseen. Goslarin rautatieasema ei kanna hauptbahnhoffin nimeä ja on lähinnä lämmin lipunmyynti/odottelu tila. Puolet rakennuksesta on Celtic Inn baaria.

Rautatieasema

Siinä oli pikainen katsaus pieneen kaupunkiin, minne jäi vielä lisää ihmeteltävää toista käyntiä varten. Joulumarkkinoista on tulossa speciaali lähitulevaisuudessa, joten niitä kuvia en tähän kirjoitukseen laittanut.

tiistai 23. marraskuuta 2010

Hannover

Marraskuinen viikonloppu ja opiskelijastatus vihdoin saatuna. Aika lähteä viimein tutkimaan oman osavaltion paikkoja ilmaiseksi paikallisjunilla. Aloittaen pääkaupungista eli Hannoverista. Sää on piinaavan pilvinen, mutta ei sentään sada. Onneksi Hannover on lähellä ja sinne pääsee ilmaiseksi. Voin vapaasti nirsoilla valaistuksen ja olosuhteiden suhteen, sillä harmaa tai puhkipalaneen valkoinen taivas ei sovellu ollenkaan siihen mitä tykkään matkaillessa kuvata. Yleensä vaan ei ole vaihtoehtoja, mutta nyt on, sillä voin aloittaa lauantaina ja tulla sunnuntaina uudelleen kuvaamaan pilvisen päivän parhaaseen aikaan. Kirjoituksen toisena teemana on täten itse kaupungin lisäksi valokuvaajan mietteitä kuvaamisesta.

Hakusessa on alle tunnin kestävä siirtyminen vaaleanharmaasta pilvimassasta lähes mustaan pilvimassaan. Tuona maagisena, mutta lyhyenä, siirtymähetkenä pilvimassa on sinertävä, mikä sopii erinomaisesti siihen mitä tykkään matkaillessa kuvata.

Normaalisti aloittaisin kuvasarjan rautatieasemalta, mutta koska saavuin tutustumaan kaupunkiin tunteja ennen maagista hetkeä ja rautatieasemasta otettu kuva näyttää olosuhteiden vuoksi surkealta, tarjoan paremman kuvan myöhemmin. Aloitan sarjan uudelta kaupungintalolta päivän parhaimmalla kuvaushetkellä.

Maschparkin laidalla sijaitseva Neues Rathaus on valmistunut vuonna 1913, on lähes sata metriä korkea ja  hyvällä syyllä todennäköisesti kaupungin kuvatuin rakennus. Spektaakkelimainen ilmestys, varsinkin iltavalaistuksessa viereisen järven toiselta puolelta ihmeteltynä.

Neues Rathaus

Hypätään hetkeksi aikaisemmin nähtyyn. Kaupungintalon puutarhurilla on käsissään pienoinen ongelma nurmialueiden suhteen heti takapihalla.

Rathausin puutarhurilla lienee ongelma

Rakennuksen edessä voidaan havaita, että leijona on rakennusvaiheessa jäänyt jumiin pilarin sisälle.

Apua akuuttiin jumitukseen pyytämässä?

Kaupungin keskustassa on aivan perhanasti kauppoja ja joulun tuloa ei voi olla huomaamatta vaikka vasta on marraskuun puoliväli.

Siististi paketoitu

Takaisin pimenevään iltaan. Maschparkin laidalla sijaitsee kaupungintalon lisäksi osavaltion museo. Taivaan hieno väri vetelee viimeisiään, mutta käy hyvin etualan pimeään puistoon.

Niedersächsisches Landesmuseum

Läheltä löytyy toisen maailmansodan pommituksissa kärventynyt Aegedienkirche. Kirkkoa ei jälleenrakennettu vaan raunioista on tehty sodan muistomerkki. Tässä vaiheessa taivas on ehtinyt tumman ruskeaksi. Matalalla lipuva raskaampi pilvi osui sopivasti taustalle tuomaan vaaleamman ruskeaa sävyä. Kuva on pahasti tärähtänyt, mutta seuraavaksi ottamassani terävämmässä kuvassa pilvi ei enää ollut taustalla, eikä kuva toiminut sen vuoksi yhtä hyvin, joten tällä mennään. Tausta on iso osa kokonaisuutta. :)

Aegidienkirche

Rautatieaseman vieressä on suuri kauppakeskus, jonka julkisivu herättää huomiota.

Ernst August Galerie

Rautatieasemalla oli lauantain jalkapallokierroksen kunniaksi saattoväkeä pallofaneille. Kansanvaellusta stadionilta asemalle seurattiin joidenkin partioiden voimin, mutta asemalla väki kasaantuu juniaan odottamaan, joten saattoväkeä oli hieman runsaammin.

Saattoväkeä

Rautatieaseman edessä oli jo joulumarkkinakojut & kuuset koristeineen valmiina. Keskiviikkona 24.11. on markkinoiden avaus. Osa kaupungin jouluvaloista oli vielä pimeänä, kuten myös osa kauppojen valoista. Veikkaisin, että odottavat markkinoiden avautumista. Kuvan vasemmassa laidassa lipuu katkeamaton letka kohti asemaa. Suuri osa tuli vaatteista ja älämölöstä päätellen stadionilta, joka muuten sijaitsee Maschparkin lähistöllä. Tunnelmaa piisasi sen puolesta mitä puistossa Neues Rathausia kuvatessa kuulin. Yksi maalikin taisi puistossa ollessani syntyä. Olisin ehkä ollut mieluummin stadionilla kuin pimeässä puistossa, mutta näin tällä kertaa.

Hauptbahnhof

Hypätään sunnuntaihin. Lauantain idena oli tutustua kaupunkiin, etsiä olutta, jota ei Braunschweigista löydy, ottaa siinä samalla joitakin kuvia ja ottaa oikeasti hyvä kuva Neues Rathausista. Tavoitteet täyttyivät tyydyttävästi, mutta kuvasaldo jäi laadullisesti heikoksi. Vaatimustasoni nousee vähitellen. Palasin sunnuntaina harrastusmatkan merkeissä eli tavoitteena oli vain ja ainoastaan ottaa hyviä kuvia. Sää oli yhtä pilvinen kuin lauantaina, joten tiesin mihin aikaan olosuhteet ovat parhaimmillaan ja ajoitin matkaamisen sen mukaan. Ensimmäisenä vuorossa on kaupungin hienoin toimistotalo. Rakennuksen korkeuden selvittäminen oli yllättävän vaikeaa, mutta 60 metriseksi väittävät.

NORD/LB -pankin päämaja

Harmaa taivas sopii yllä olevaan kuvaan mielestäni varsin mainiosti. Noin klo 16:30 taivas alkaa vähitellen sinertyä. Olen kyttäysasemissa ja seuraavan reilun puolituntisen ajan täytyy pitää vauhtia. Reitti on onneksi etukäteen mietitty ja kuvauspaikat on tiedossa. Gorillapod on repussa, mutta nyt ei ole aikaa säätää sen kanssa. Valoa on tarjolla sen verran, että tolppaan tukemalla saa kuvattua riittävän hyvää jälkeä, mikäli tasaista alustaa, jolle kameran voisi laskea, ei löydy.

HNZEIGER

Alla oleva raitiovaunupysäkki on melko rohkea veto. Ei taitaisi mennä Tampereella läpi.

Ratikkapysäkki

Georgstrasse on pitkä kävelykatu, jonka varrella on runsaasti shoppailumahdollisuuksia.

Georgstrasse

Marktkirche on jykevän näköinen ja valtavan kokoinen tiilistä rakennettu kirkko kaupungin keskellä. Mielenkiintoisena yksityiskohtana tornissa on valtava pentagrammi väärinpäin. Tornilla on korkeutta 98 metriä. Kaikkitietävän wikipedian mukaan kirkko on oikeasti katedraali, mutta vanha nimi on haluttu säilyttää.

Marktkirche

Kirkon vieressä sijaitsee vanha kaupungintalo, joka on rakennettu samaan pohjois-Saksalaiseen tiiligoottityyliin samanlaisista tiilistä. Saksankielinen wikipedia kertoilee, epämääräisen käännökseni mukaan (en vastaa virheistä), että rakennus olisi ainakin joiltain osin rakennettu 1400-luvulla. Nykyään rakennuksessa on kaupallista toimintaa.


Altes Rathaus & Marktkirche taustalla

Taivas ei ollut oikeasti aivan yhtä sininen kuin yllä olevassa kuvassa, mutta näin kamerani sen näki enkä ryhdy dramaattista lopputulosta muuttamaan. Oopperatalolla sain vihdoin kameran asetettua tasaiselle pinnalle tolppiin tukemisen sijasta (paikka oli katsottu etukäteen). Tämä mahdollisti pidemmät valotusajat, joten saatoin säätää kameraan mielestäni optimaaliset asetukset. Kuuden sekunnin valotus ei onnistu tolppaan nojaamalla, mutta tasaisen betonin päällä pitkä odotus ei ole mikään ongelma. Olen tyytyväinen yllä oleviin kuviin, mutta alla oleva on aivan eri luokassa. Terävämpi kuin gorillapodin avulla otettu Neues Rathaus tämän bloggauksen alussa. On se hyvä, muttei pärjää järeälle betonivalulle mikäli saatavilla. Joitakin minuutteja kuvan ottamisen jälkeen taivas musteni, mutta ehdin kuvata kaiken mitä olin suunnitellutkin.

Opernhaus

Oopperan lähistöllä on lyhyt katu, Luisestrasse, jossa oli siniset ledit, pyllistävä setä, sekä kalliin oloisia palveluita.

Luisestrasse

Siellä sijaitsee mm. Galerie Luise -ostoskeskus, josta en ostaisi yhtään mitään. Näytti keskittyvän designiin ja taiteeseen. Veikkaisin, että melko kalliisiin sellaisiin. Ainakin puitteet olivat kunnossa. Oli sunnuntai, joten kaupat eivät olleet auki. Väki vaan palloili käytävillä ja ravintolassa.

Galerie Luise

Luisestrasse johtaa oopperan suunnasta rautatieasemalle. Aseman toisella puolella on Raschplatz aukio, josta löytyy viihdettä ja synkkä Sparkassen torni.  Tornista en ottanut kuvaa, koska en jaksanut viritellä gorillapodia sen vuoksi, että voisin yrittää kuvata mustan toimistorakennuksen lähes mustaa taivasta vasten.

Raschplatz


Sanoisin, että onnistunut kuvausreissu. Jälkikäteen voi toki spekuloida, että olisiko pitänyt jättää sunnuntain sinisen sarjan alussa ollut lehtitalo kuvaamatta (samalla putoaa siirtymäpätkän Georgstrasse) ja viritellä sen sijaan gorillapodia vanhalle kaupungintalolle ja sen viereiselle kirkolle. Ehkä olisi, ehkä ei. Kenties ensi kerralla, sillä joulumarkkinat pitää katsastaa, kunhan ensin avautuvat.

sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Hankinta: Helios 44K-4

Objektiivien "ostoslistani" villi kortti, Helios 44K-4 saapui Venäjältä kuluvan viikon aikana. Tuli perille reilussa viikossa tilauksen maksun jälkeen, nopeaa toimintaa. Saapui kaiken lisäksi hyvin pakattuna tyylikkääseen pahvilaatikkoon. Laatikon kyljessä luki mm. "lens for camera, used, old, value $10." Vanha jämä ei kadonnut matkalla eikä jäänyt tulliin. En kylläkään tiedä minkä arvoiset Saksassa jäävät viiksekkäiden tullisetien ihmeteltäviksi. Maksoin kyseisestä yksilöstä $40 + $20 toimituskuluja. Valuuttakurssi oli suotuisa, jopa paypalin valuutanvaihtoriistosta huolimatta, joten hintaa Helios 44K-4:lle tuli sopivasti 44 euroa.

Saapui venäjähenkisessä laatikossa

Helios 44K-4 sivulta, tutun mittakaavaeuron saattamana

Näkymä edestä, f8 aukko valittuna

Kuten havaita saattaa, onnistuin löytämään neuvostoliiton sisämarkkinoille tehdyn yksilön. Myynnissä näkee useammin "normiaakkosilla" varustettua versiota. Tämä on selvästi coolimpi!  Lisäksi voin todeta, että kyseinen yksilö on suorastaan erinomaisessa kunnossa. Lieneekö koskaan edes käytetty. Valmistusvuosi on sarjanumeron perusteella 1987.

K-mallin Helios on tehty Pentaxin K-mounttiin, joten se sopii kameraani suoraan ilman adaptereja. Ainoa toimimaton ominaisuus on, että nykykameroissa ei enää ole mekaanista aukon (apertuuri) koon tunnistusta, joten kamerani ei tiedä minkä aukkokoon olen objektiivista valinnut. Näin wanhassa kun aukko valitaan käsipelillä objektiivissa olevaa rengasta kääntämällä. Kameran valotus siis olettaa aukon olevan aina täysin auki, kuten se onkin muina hetkinä kuin kuvaa otettaessa, jotta optiseen etsimeen riittää valoa. Objektiivia pitää käyttää kameran manuaalitilassa, jolloin kamera ei oleta mitään vaan käyttäjä päättää. Helpotuksena kamerassa on nappi, jota painamalla kamera valitsee hetkellisesti sen aukon minkä käyttäjä on määrittänyt ja hakee oikeaksi tulkitsemansa valotuksen.  Kokeilujeni perusteella ylivalottaa ehkä pikkaisen, mutta helppohan tuo on ottaa huomioon. En tiedä saiko edellä olevasta selostuksesta mitään selkoa. Hyvä jos sait jotain irti.

Miksi ostin tämän objektiivin? Vain ja ainostaan ns. swirly bokehin takia. Bokeh tarkoittaa kuvan epätarkaa aluetta. Swirlyn merkitys selvinnee alla olevasta kuvasta, joka on tarkoituksella tarkennettu valojen edessä olevaan tyhjään tilaan. Kaikki valolähteet olivat samanlaisia, mutta neuvostoliittolainen taikaesine piirtää kennolle jotain aivan muuta.

Bokehtesti

Historian siipien havinana kerrottakoon, että objektiivi ei ole neuvostoinsinöörien suunnittelema vaan piirrustukset on 2. maailmansodan jälkeen viety/annettu (sotakorvauksia?) Saksasta Neuvostoliittoon. Helios 44:n saksalainen vastine on Jenan tehtaalla valmistettu Carl Zeiss Biotar. Sen vuoksi oli jokseenkin hupaisaa törmätä alla olevaan julisteeseen samalla kun Helios 44K-4 oli kamerassa.

Jalkapallomainosjuliste

Se väline-esittelystä. Aika selvittää onko siitä mihinkään, eli lähteä taapertamaan kameran kanssa ja ottamaan kuvia. Mahdolliset tarkennuksen virheet voi laittaa kuvaajan piikkiin, koska eihän tässä mitään automaattitarkennuksia tietenkään ole. Manuaalia alusta loppuun. Tämän kanssa voi vaikka oppia jotain valokuvauksesta! Se väline-esittelyistä (toiseen kertaan).

Kuvareportaasi Braunschweigin joulumarkkinoiden valmisteluista.

Purun levitystä

Jouluinen leijona huuruisessa häkissään

Voimaa!

Koriste kadun yllä

Takaisin "normaaliin"

 Kattoja. Burg Dankwarderode & Rathaus

Peace on Earth - New Yorker versio

Kuu Monkey Rockin yllä


Yhteenvetona sanoisin, että 44 eurolla sai hienon härvelin. Hauska käyttää ja kuvanlaadun puolesta ihan jees. Ei haasta laadussa DA limitedejäni, mutta sitä en toki odottanutkaan. Pentaxin croppikoon kennoilla 58 mm polttoväli muuntuu näkökentältään vastaamaan lähes 90 mm polttovälin objektiivia. Mielestäni liian pitkä  katunäkymien tallentamiseen taaperruksien aikana, mutta hyvä yksityiskohtiin ja muotokuviin.

Mikäli polttovälin vaikutus näkymiin ei ole selkeä, ei hätää! Laitan loppuun Hannoverissa kuvatun vertailun: ensin Helios 44K-4 (58mm) ja sitten Pentax DA 15 limited (15 mm). Molemmat otettu käsivaralta samasta paikasta. Kuvanlaatua on turha vertailla pimeässä otetun käsivarakuvan perusteella, mutta polttovälin vaikutus lienee selviö. Tätä voi mietiskellä seuraavan kerran kuin päätät zoomata kuvaa rajataksesi eteen tai taakse kävelemisen sijasta.

 Vertailu - 58 mm

  Vertailu - 15 mm

Totuus oli jossain ylläolevien välimaastossa sillä 28mm olisi kamerani kennolla "normaali." Tässä tapauksessa sanoisin 58mm:n toimivan paremmin, vaikka yllä ehdin sen tyrmätä katunäkymien puolesta. Tässä kuvataan kadun suuntaisesti, poikkeustapaus.