sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Frankfurt, part I


Suoraan asiaan! Commerzbank Tower (katto 259 m, antenni 300 m) oli Euroopan korkein rakennus (1997-2003). Se on edelleen Euroopan unionin korkein, joskaan titteli ei enää kauaa pysy hallussa, koska Lontooseen parhaillaan rakennettava Shard London Bridge tulee 330 metrisenä olemaan korkein valmistuessaan 2012.

Paikkakuntana siis Frankfurt am Main, joka on 672000 asukkaallaan Saksan viidenneksi suurin kaupunki. Metropolialueella asuu 5,6 miljoonaa ihmistä. Olin jo pitkään halunnut käydä siellä ja syy löytyy heti tämän kirjoituksen alusta.

Normaalisti Saksalaiset kaupungit kieltävät korkeiden rakennusten rakentamisen, jotta kaupungin historiallinen ulkoasu säilyy. Tiedä sitten johtuuko kyseistä kiellosta vai ei, mutta yhtä lukuunottamatta kaikki Saksan pilvenpiirtäjät (yli 150 m korkeat*) ovat Frankfurtissa. Oikeastaan ihan hyvä niin, sillä suuri joukko pilvenpiirtäjiä on spektaakkelimaisempi näky kuin yksi siellä täällä. Yhteensä Frankfurtissa on 13 yli 150 metriä korkeaa* rakennusta. Niistä viisi on vähintään 200 metriä korkeita.

*katosta mitattuna. Antenneja ei lasketa.

Saavuin kaupunkiin ICE -junalla, joskaan en tuolla alla olevassa kuvassa olevalla. ICE 3 -malli on paljon paremman näköinen kuin vanhemmat ICE 1 ja 2. Tarjotaan näytille tyylikkäämpää. Kuten kuvasta näkyy, ötökkäparvi ei ehdi väistää suurella nopeudella kulkevaa junaa. Suurin nopeus minkä junan näytöltä huomasin oli 274 km/h, ellen aivan väärin muista. Näyttöä ei tullut kyylättyä jatkuvasti.

ICE Hauptbahnhoffilla

Galileosta heijastuva Silver Tower

X in the sky

Main Tower, Garden Towers, Japan Center & Commerzbank Tower

Alte Oper

Deutsche Bankin kaksoistornit ovat 155 metriä korkeita ja sijaitsevat hyvin näkyvällä paikalla. Epäsäännöllinen pohjaratkaisu ja keskenään täysin symmetriset tornit. Mahtia! Ei uskoisi, että rakentaminen alkoi 70-luvulla.

Deutsche Bankin kaksoistornit (2x 155 m)

Hälytysajossa

Trianon, korkeutta 186 metriä. Katolla on rakennuksen kolmesta kulmasta kiinnitetty käänteinen pyramidi. Hankala nähdä maantasolta, mutta näkyy hyvin esim. Main Towerin katolta.

Trianon (186 m)

Main Tower & Garden Towers

Main Tower (katto 200m, antenni 240 m) on kaupungin ainoa yleisölle avoin pilvenpiirtäjä. Näköalatasanne on katolla ja tarjoaa erinomaiset näkymät viidellä eurolla.

Main Towerin katolla

Panorama

ICE kaartaa kohti asemaa

Altstadt Main Towerista nähtynä

An der Hauptwache Main Towerista

Kaupungin pääasiallinen shoppailukatu, Zeil, alkaa An der Hauptwachelta. Ylläolevassa kuvassa se näkyy leveänä vihreänä katuna aukiolta kohti kuvan yläreunaa.

An der Hauptwache

Potentiaalisten asiakkaiden huomiota yritetään kiinnittää moninaisin tavoin. Tässä yksi esimerkki.

MyZeilin julkisivu

Frankfurtissa on pommitusten jäljiltä (uudelleen rakennettuna) jäljellä pieni vanha kaupunki, jonka keskus on Römerbergin aukio. Alla olevassa kuvassa näkyy yksi sisäänkäynti kyseiselle aukiolle. Aukiosta ja kaupungintalosta lisää seuraavassa osassa kun palaan sinne yöllä keskellä museoiden yö -tapahtumaa.

Römerberg

Vanhaa kaupunkia

Takaisin rahamaailman pariin. Frankfurtin pörssin edessä on pörssin syklejä kuvaamassa härkä ja karhu. Härän ollessa vahvoilla rahaa virtaa pankkeereille bonuksina ja karhun ollessa vahvoilla veronmaksajat maksavat tappiot. Hyvä bisnes!

Härkä ja karhu pörssin edessä

Euroopan keskuspankin päämaja, Eurotower, on hieman tylsähkö 148 metrinen rakennus, joka ei ole virallisen(?) määritelmän mukaan edes pilvenpiirtäjä. Suuren €uropatsaan vuoksi rakennusta ei voi olla tunnistamatta etupuolelta. Uutta, 185 metriä korkeaa päämajaa, ollaan rakentamassa, tai ainakin aloittamassa Frankfurtin itäosaan.

Eurotower edestä
 
Alte Brückelta nähtyä

Taivaanrannan suhteen olisi ollut parempi tulla kaupunkiin talvella, koska taivaanranta olisi spektaakkelimaisempi myöhäisenä arki-iltapäivänä talviaikaan. Tuolloin pimeys laskeutuu aikaisemmin ja rakennuksissa ollaan vielä töissä eli valot on päällä. Kaikki muu olikin sitten parempaa myöhään keväällä, ilmoja piteli, joten eipä tuo rakennusten pimeys lopulta harmita. :)

Öinen taaperrus jatkuu seuraavassa osassa.