lauantai 28. toukokuuta 2011

Presov

Tiistai 24.5. Päivän järjestetyn ohjelman loputtua oli sopivasti aikaa matkata ihmettelemään Slovakian kolmanneksi suurinta kaupunkia, Presovia. 91000 asukkaan Presov on mainittu ensimmäistä kertaa kirjoituksissa 1200-luvun puolivälissä, mutta jatkuvaa asutusta siellä on kait ollut 800-luvulta lähtien. Lähtötietojen perusteella kaupungissa on historiallinen keskusta ja neukkukuutiolähiöt.

Kuvitus alkaa rautatieasemalta, jossa odotti vihreä paikallisjuna, jonka ikkunoista ei juurikaan ulos nähnyt ellei niitä avannut. Syytä ei liene tarpeellista eritellä.

Slovakialainen paikallisjuna Kosicen rautatieasemalla

Junamatkailu Slovakiassa on lähes ilmaista. Ratikka- tai bussilippu maksaa monessa kaupungissa enemmän kuin slovakialainen kaukoliikenne. Alla oleva lippu on normaalihintainen.

Edullista matkailua

Lämpötila oli hellelukemissa ja junassa oli lähtöä odotellessa "lämpöistä."

Hikinen konduktööri jäähdyttelee

Konduktöörin esimerkkiä oli hyvä seurata. Nahkapenkillä istuminen oli hiostavaa, mutta ilmavirrassa seisominen oli mukavaa. Samalla näki maisemia kun kiinni olevissta ikkunoista ei "taiteellisista" syistä johtuen nähnyt kovin hyvin ulos.

Presovin rautatieasema pääsi yllättämään moderniudellaan. Kaikille raiteille oli laiturit ja laitureilla elektroniset näyttötaulut. Sisätilatkin olivat erinomaisessa kunnossa. Ainoastaan yksi asia jäi mietityttämään.

Presovin yllättävän moderni rautatieasema

Kyseinen asia oli ratajärjestyksen logiikka. Arpomallako ne oli järjestetty?

Looginen ratajärjestys

Rautatieasema oli hieman syrjässä keskustasta, joten urheat matkaajat ottivat bussin läheiseltä pysäkiltä kohti Centrumia, jonne kulki monta bussia.

Bussipysäkillä

Centrum

Ei mennyt aivan putkeen. Lienee taas jotain slovakialaista logiikkaa, mutta Centrum ei tosiaankaan ollut kaupungin keskustassa vaan jonkin lähiön pikkuruinen keskusta. Meni tovin verran paikallistaa sijainti opastekartalta, joka sinne sentään oli sijoitettu. Minkäänlaista "olet tässä" merkintää ei kartassa ollut, oikeasta keskustasta oli suurennos ja taulun toisella puolella oli turisti-infoa kaupungintalosta. Ei siinä sitten muuta kuin uutta bussilippua automaatista ja takaisinpäin. Josko uudella yrittämällä osuisi oikean keskustan lähelle.

Ja näin kävi. Bussi vei lähelle pääkadun, Hlavnan, pohjoispäätyä, jossa Hesus jakaa kadun kahtia kevyen liikenteen ja autojen välillä. Puoliskojen väliin on sijoitettu puistoa ja kirkollisia rakennuksia.

Hesus el Saviorrr

Hesuksen lisäksi pääkadulla oli melkoisesti monumentteja sun muuta historiallista. Englanninkielisiä selostuskylttejä oli ilahduttavasti valtaosassa niistä paikallisen kielen lisäksi.

Immaculata

Tähti ja tulppaanit

49. leveyspiiri

Laatan teksti on vain englanniksi ja se kuuluu seuraavasti:

"The 49'N parallel of latitude runs though the town of Presov. It is known that this parallel - an unique animal kind - is spread from the arctic pole to the equatorial primeval forests but to observe it in person... well, you are doing it right here, right now. There are only a few human mortals who have seen the parallel and you are lucky to be one of them. Warning: no feeding, no teasing, stroking only on your own risk."

Mr. Moustache

Pääkadun historiallisissa taloissa on havaittavissa monta eri tyyliä. Sen tarkemmin niistä ei välttämättä tartte tietää. Riittänee kun vain hämmästelee muinaisten arkkitehtien ratkaisuja.

Katto

Radnica eli kaupungintalo

Jonáš Záborsky

Puiston sisäänkäynti

Alussa vahingossa suoritettu lähiökierros oli vienyt aikaa ja sitä kautta valoa. Aurinko oli vähitellen laskemassa alemmas ja alemmas. Taivas näytti hienolta, joten pitihän sitä yrittää kuvata.

Pääkatu, Hlavna, jakautuu

Pääkatua eteenpäin, edellisestä kuvasta selkäsuuntaan, jatkettaessa vastaan tulee lisää vanhaa ja paikoitellen mahtipontista rakennuskantaa. Erityisesti eräs kirkko, jonka edessä on suojatie kohti pelastusta(?).

Turvallista matkaa aivopesuun

Matkan jatkuessa vastaan tulee Jonáš Záborsky -teatteri. Mies itse on nähty muutama kuva sitten. Rakennus on kulmikas, betoninen ja oikeastaan hieno. Tykkään. Alla oleva kuva on sivulta.

Jonáš Záborsky -teatteri

Kostol sv. Jozefa

Yllä olevan kuvan alalaidassa saattaa näkyä vanhaa kaupungin muuria. Siltä se ainakin paikanpäällä vaikutti. Muurissa oli mm. seuraava teos.

Näyttäisi olleen seinässä jo tovin

Takaisin pääkadulle etsimään ruokailuun soveltuvaa paikkaa.

Pysäkki

Cierny Orol - Musta kotka

Bussi ohittamassa Neptunus-suihkulähdettä

Lopulta kaupungintalon viereiseltä sivukadulta löytyi pizzeria, varsin hyvä ja edullinen sellainen. Ilta pimeni ruokailun aikana ja kadun "katteena" olleet ledit sytytettiin.

Kadun varrelta sai pizzaa

Vähitellen matka vei kohti paluuasemaksi valittua Presov mestoa (mesto = kaupunki). Asema paljastui yhden raiteen pysäkiksi. Noh, ei se mitään. Olipahan lähellä keskustaa.

Presov mesto -rautatiepysäkki

Asemalla odottaessa bongasin raiteiden vieressä jotain... Wildlife!

Ruokaileva siili


Presov oli yllättävän hieno paikka. Ainakin keskustansa osalta. Lähiöt näyttivät olevan rakennuksiltaan mallia Herwood eli ihan kotoisia. :)