maanantai 30. toukokuuta 2011

Kosice I - Turistina pääkadulla

18-28.5.2011. Kosice on Slovakian toiseksi suurin kaupunki 240000 asukkaallaan. Kaupunki on ensimmäistä kertaa mainittu kirjoituksissa vuonna 1230 ja se sai vuonna 1369 Euroopan ensimmäisenä kaupunkina oman vaakunan. Historiallinen paikkakunta siis kyseessä, mutta yritän pitää tämän tekstin enemmänkin käytännöllisenä kuin historiallisena, koska juuri nyt ei jaksa historioida. Vuonna 2013 Kosice on Euroopan kulttuuripääkaupunki.

Kaupungin vaakuna patsaan muodossa

Kosicen ydin on pitkä pääkatu, Hlavna ulica, jonka varrella sijaitsee lähes kaikki normituristia kiinnostava. Kadun rakennusten julkisivut ovat paria murenevaa poikkeusta lukuunottamatta mainiossa kunnossa ja kesäisellä säällä pitkät terassit ovat täynnä elämää. Sekä turisteja että paikallisia, koska katu on ehdottomasti kaupungin parasta näyttävintä antia.

Hlavna - pääkatu

Janoista turistia kiinnostanee tieto, että puolen litran tuopillinen maksaa tyypillisesti noin 1,40 euroa ja 0,33 irtoaa hieman alta euron. Kyllä, Slovakiassa on eurot käytössä. Nälkäistä turistia kiinnostanee, että myös ruoka on edullista.

Maestro

Edellinen kuva on itseasiassa otettu parin kadun päässä pääkadulta erään hyvän ravintolan viihtyisässä Bier Gartenissa, kuten saksalainen sanoisi. Aivan kaikki ei sentään ole pääkadun varrella. Ilman paikallista apua olisi saattanut jäädä paikka kokeilematta. Nimeä en tietenkään muista kun slovakialaiset nimet eivät aivan hevillä päähäni takerru, mutta löytyy Hrnciarska (katsoin kartasta, ei voi muistaa) kadun, vai pitäisikö sanoa kujan, pohjoispäädyssä kukkologolla varustettuna.

Jääkiekon mm-kisojen jäänteitä oli vielä paikoitellen havaittavissa ja jotenkin jäi sellainen kuva, ettei niitä ihan suurella kiireellä oltu poistamassa.

Statne divadlo & Immaculata & maalivahti

Statne divadlo eli (osa?)valtion teatteri on kuullun ja muutaman nähdyn kuvan perusteella sisältä spektaakkelimainen ja lippu erääseen näytökseen maksoi 7 euroa, mikäli oikein muistan. Itse en "joutanut" slovakialaista teatteria, vai balettiako se oli, ihmettelemään.

Horoskooppista

1700-luvun alkupuolen ruttoa muistetaan keskeisellä paikalla sijaitsevalla 14 metrisellä pylväällä. Pylvästä ympäröi aitaus, jota vartioi sarja patsaita.

Immaculata

Hlavna - päivä oli kuuma, kuten roskiksesta näkyy

Edellisen kuvan muovipulloja pullistelevaan roskikseen liittyen voisi kertoa jälleen hintatietoa. 1,5 litran vesipullo irtosi halvimmillaan 17 sentillä suuren, pääkadun varrella olevan, Tescon juomaosastolta. Panttia ei pullossa ollut.

Univerzitny kostol sv. Trojice - yliopistokirkko

Postilaatikko

Technik cafe

Kofola on tsekkoslovakialaista Colaa. Good stuff! Kokeilkaa ihmeessä jos tilaisuus osuu kohdalle. Kyseistä juomaa ei saa jokaisesta ravintolasta vaan kilpailu Cokiksen ja Pepsin kanssa on kova.

Kofola
 
Stara radnica - vanha kaupungintalo

Paikallinen tuomiokirkko on Slovakian suurikokoisin kirkko ja sisältä täynnä bling blingiä.

Dom sv. Alzbety - tuomiokirkko

Urbanova veza - Urbanin torni

Kissa hopeakuusen alla

Pääkadun eteläpäädyssä sijaitsee pari Neuvostoliiton aikaista monumenttia. Niistä ensimmäinen tuoksahti voimakkaasti virtsalta, mutta en tiedä johtuuko aiheesta vai siitä, että tuo on "suojainen" paikka hämärien hemmojen hengailuun.

Neuvostoaikaista monumenttia I

Kadun toisella puolella oli toinen. Tämä ei tuoksahtanut.

Neuvostoaikaista monumenttia II

Hyppäys pääkadun pohjoispäätyyn, jossa sijaitsee kaksi museota. Ensiksi kokeiltu oli remontin vuoksi suljettuna, mutta vastapäätä sijaitseva Itä-Slovakian museo oli auki. Vierailijoita ei oman pikkuryhmän lisäksi ollut, joten saimme ihan opastetun kierroksen historialliseen näyttelyyn. Olkoonkin, että opastus oli slovakiaksi. Onneksi oli kääntämiseen pystyvä henkilö matkassa. Hintaa kolmelle hengelle kertyi yhteensä kolme euroa vaikka hinnaston mukaan olisi pitänyt tulla enemmän. Taisimme mennä opiskelijoista ilman mitään kyselyjä. Samalla hinnalla pääsimme luonnontieteelliselle puolelle, joskin ilman opastusta tällä kertaa. Lisäksi pääsimme ensimmäisinä vieraina vasta rakenteilla olleeseen pieneen valokuva-aiheiseen näyttelyyn ilmeisesti museon johtajan opastuksella. Näyttelyistä vastaavat henkilöt (tai jotain sinnepäin) puhuivat paikallisen kielen lisäksi saksaa, pääjehu myös englantia. Ihan jees museo. :]

Ratikka ohittamassa Itä-Slovakian museota

Kostol dominikanov - dominikaaninen kirkko

Niin tosiaan. Ruokaa sai edullisesti ja annosten painot oli kirjattu ruokalistoihin. Lienee jonkinlainen säännös. Hintavertailun vuoksi todettakoon, että 300 grammainen kanasalaatti irtosi useasta (hienosta) paikasta 5-6 eurolla. Joka paikalla oli omannäköisensä versio kyseisestä ruokalajista.

Kanasalaatti

Lopuksi kerrottakoon tärkeää sanastoa.

Pivo = olut
Svetly = vaalea
Tmavy = tumma
Kofola = hyvää limpparia

Noilla pääsee jo pitkälle. Menujen ymmärtämiseen lisäapuna, että paikallinen tapa on ilmoittaa oluiden kohdalla kantavierre tjsp. (specific gravity). Olut 12% ei siis todellakaan tarkoita 12% alkoholipitoisuutta.

Staropramenia nauttimassa

Seuraavassa osassa palloillaan pääkadun ulkopuolella. Se saattaa loppupeleissä olla jopa keskustaa mielenkiintoisempaa. Ainakin alue on laajempi. Sai taapertaa tai mennä edullisella ratikalla.

Jatkuu / Continues