keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Wolfsburg

Stadt des KdF-Wagens bei Fallersleben perustettiin vuonna 1938 kansanautoa rakentavien työn sankarien asuttamiseksi tuoreen tehtaan läheisyyteen, kertoo kaikkitietävä Wikipedia. Vuonna 1945 alue oli, historiallisista syistä, Brittien valvonnassa, joten saksalaisen luovuuden huippuna kehitetty kaupungin nimi vaihdettiin Wolfsburgiksi paikallisen linnan mukaan. Itse tehdas ja kaupungin syvin tarkoitus kuitenkin säilyivät, joten nykyään 121000 asukkaan kaupungissa on Euroopan suurimman autonvalmistajan, Volkswagen AG:n, päämaja, valtavan kokoinen tehdas sekä teemapuisto.

Hauptbahnhof

Kaupunki on täyttä betonia, joten turistien houkuttelemiseksi on pitänyt kehittää jotain tekemistä. Oitis rautatieaseman vieressä sijaitsee Phaeno. Vuonna 2005 rakennettu harmaa avaruusalusta muistuttava "hands-on" -tyyppinen tiedekeskus, joka on Saksan suurin.

Phaeno

Phaenon kyljestä lähtee kävelysilta joen yli kohti Autostadtia, joka sijaitsee VW:n tehtaan vieressä. Päivä on lämmin, joten mustiin pukuihin ja aurinkolaseihin sonnustautuneilla Autostadtin turvamiehillä lienee mukavat olot partioida ulkosalla eli mm. kyseisellä sillalla.

VW:n voimalaitos

Jätän kuitenkin Autostadtin seuraavaan kaupunkivierailuuni ja kävelen sisäänkäynnin ohi kohti läheisen stadionin takana olevaa puistoa.

Volkswagen Arena

Itse stadionilla olen käynyt aikaisemmin (kera kännykkäkameran). Sanoisinko, että ihan jees! 30000 katsojaa eli loppuunmyyty ja kotijoukkue voitti muistaakseni 4-1. :)

Bundesliigaa alkamassa: Wolfsburg - Köln

Stadionin takana on vesihiihtokeskus. Rata kiertää rinkiä ja kikkailuun on mahdollisuuksia.

Vesihiihtokeskus & Schloss Wolfsburg

Läheiseltä lammikolta kuului valtavaa älämölöä. Ensin ei näkynyt mitään, mutta tarpeeksi kauan ihmeteltyä aloin erottaa melko pienikokoisia, mutta erittäin kovaäänisiä, sammakoita. Hiljenivät toki mahdollisen vaaran havaittuaan, mutta tarpeeksi kauan kyykittyäni palasivat elämöimään. Vielä kauemmin kyykittyäni jaloista alkoi lähteä tunto, mutta eläinten kanssa pitää olla kärsivällinen ja lopulta kuvasaldona oli muutakin kuin kuviokelluntaa tai rannalla kököttämistä.

Sammakoita

Dyyni

Puistokiertelyn jälkeen käväisin linnalla ennen kaupungin betoniseen keskustaan suuntaamista.

Linnaa vastapäätä oleva puutarha

Autostadt

Schillerteich Center

Yllä olevassa kuvassa näkyy melkoisen kallista bensaa. 7777 lukee tolpassa. Paikanpäällä luulin tuota jonkinlaiseksi pilaksi tai häiriöksi, mutta jälkeenpäin selvisi, että ympäri Saksaa on ollut jostakin bensalaadusta pula, joten hinta hivutettiin kattoon, jottei väki tankkaisi tankkeja tyhjiksi. Jotkut eivät hintaa katselleet, tankkasivat ja soittivat ryöstöhinnan vuoksi poliisit paikalle.

Keskusta on tosiaan betoninen ja sen vuoksi jokseenkin kotoisan oloinen. Hieman kuin geneerisessä suomalaisessa kaupungissa olisi.

Ydinkeskustaa - Rothenfelderstrasse

Kauppakeskuksen parkkitalo

Rathaus

Eräällä keskeisellä aukiolla liehui paikallisen jääkiekkojoukkueen(!!) lippuja ja taustalla oli Alvar Aallon suunnittelema rakennus.

Taustalla Alvar-Aalto-Kulturhaus

Sitten pari kuvaa jotain aivan muuta...

Kirahvi

Intiaanipupu

... ja takaisin harmaaseen ihanuuteen.

 "Pääkatu" - Porschestrasse

Junaa odotellessa oli aikaa kikkailla kameran kanssa. Mukana oli zoomaukseen kykenevä objektiivi, joten piti treenailla jotain mitä en "normaalisti" pysty tekemään, koska normikäytössäni on kiinteän polttovälin  objektiiveja.

Ympyrä sulkeutuu... Hauptbahnhofin patsas

Kuva on otettu siten, että valotuksen aikana zoomataan ulospäin. Käytännössä tämä tarkoitti prkleen nopeaa vääntöä objektiivin zoomirenkaasta samalla kun yrittää pitää kameraa käsivaralla paikoillaan. Yksi kuva onnistui kohtalaisesti ja sehän riittää. :)

Yhteenveto Wolfsburgista... hmmm... kaupungin pohjoisreuna on puistoineen viihtyisä. Kaupungin keskusta on suomalaiselle jokseenkin kotoisan oloinen betonirakennelma, mutta mieluummin asun Braunschweigissa.