perjantai 6. toukokuuta 2011

Osnabrück

Vuonna 780 perustettu Osnabrück on Niedersachsenin kolmanneksi suurin kaupunki 163k:lla asukkaalla. Suurempia ovat Hannover ja Braunschweig. Kuten yleensä, saavuin paikkakunnalle rautatieaseman kautta. Aseman edessä tein jotain lähes yhtä perinteistä, otin valokuvan kaupungin kartasta. Siinä olikin sopivasti joitakin nähtävyyksiä merkattuna. Ensimmäisenä päätin suunnata linnalle, jonka olemassa olosta sentään tiesin etukäteen vaikka etukäteistutustuminen oli jälleen vähäistä. Löytöretkeilyä nääs.

Hauptbahnhof. Vas. alakulmassa on taikamiekka

Hyvin merkityt pyöräkaistat huonosti nimetyn kasinon eessä

Erään kirkon, tässä kaupungissa on niitä aivan jumalaton määrä, oli kummallinen pyöreä tiilipylväs.

Right... 

Linnaa vastapäätä sijaitsee Ledenhof. Persoonallisen näköinen rakennus.

Ledenhof

Linna on valmistunut vuonna 1675 ja on melko tylsän näköinen. Etupuolella olevaa todella leveää korkealla portilla varustettua etuseinää lukuunottamatta linna näyttää ihan isokokoiselta peruskartanolta. Sisäpihalla oli nurtsia. Takaa sentään löytyi jotain kiinnostavampaa. Linna on nykyään paikallisen yliopiston päärakennus.

Schloss Osnabrück

Viereisen Stadthallen ohitettuani suuntasin epämääräisesti palloillen kohti keskustaa.

Stadthalle

Sivukuja

Betoniränni

Lienee keskustori

Tuomiokirkko sekä turistiryhmä

Ikiwanhan, mutta kait sodan jälkeen ainakin osittain uudelleen rakennetun, kirkon sisäpihalta löytyi valtavan kokoisen objektiivin läpi tähyillyt mies. Selvästi jotain mielenkiintoista meneillään, joten kiersin reunustavaa käytävää kunnes löysin oviaukon itse pihan puolelle.

Tuomiokirkon sisäpihalla

Mukava mies puhui englantia. Hyvä hyvä. Tähystettävänä oli tuomiokirkkoa kotipaikkanaan pitävä uroshuuhkaja. 100 mm objektiivi oli pisin mukaan ottamani, koska en odottanut näkeväni minkäänlaista kiinnostavaa eläimistöä, mutta joitakin yksityiskohtia olisi kenties kuvattavana. Tilalla on ajoittain 55-300 mm telezoom, mutta ei tietenkään juuri tuona kyseisenä päivänä. Darn... mutta kivahan huuhkajan toimia oli seurailla vaikkei siitä nyt alla olevaa kuvaa kummoisempaa fotoa saanut otettua. Lähemmäs olisi toki päässyt, mutta suoraan alapuolelta otettu kuva ei luultavasti olisi kovinkaan kummoinen.

Huuhkaja eli paikallisella kielellä Uhu

Huuhkaja päätti torkahtaa oksalle, joten jatkoin kaupunkitaaperrusta vanhaan kaupunkiin.

St. Marien

 Rathaus, etualalla mm. perunoita!?

Vaaleanpunainen Walhalla

Haus Willmann

Seuraavat ovat jo modernimmalta puolelta kaupunkia. Eräällä pääkävelykadulla oli kaikenlaista. "Yllättäen" bratwurstkoju mukaanlukien.

Ruuhkainen kävelykatu

Hän teki reiän kallioon

Pitäjässä piisaa kirkkoja

Iduna-hochhaus

Pullistunut silta

Joessa seisoi jonkinmoinen mellakkapoliisi. Hämmentävää. Sillan kaiteessa oli jonkinlainen informaatiolappu, mutta se oli niin pahoin tuhoutunut, että sisältö jäi mysteeriksi. Jälkeenpäin tongittuna lappu olisi saattanut mm. kertoa, että erästä nappia painamalla poliisin jalkovälistä olisi suihkunnut vettä komeassa kaaressa. Taideteos on tilapäinen ja samaa näyttelysarjaa kuin päärautatieaseman edessä ollut ruosteinen taikamiekalla varustettu sylinteri.

Fountain of Wishes

Osnabrück... ihan jees, muttei mitenkään spektaakkelimainen.