tiistai 28. syyskuuta 2010

Köln, part I

Lauantai 25.9. tarkoituksena on viettää viikonloppu Kölnissä epämäräisen palloilun ja Photokina 2010:n parissa. Sekä tietenkin testata Kölsch jos toinenkin. Kynä ja reittauspaperi on pakattu reppuun.

Katson aamulla ennen lähtöä kämpän ikkunasta ulos, totean mielessäni "Ach so", ja vaihdan kauluspaidan kaapin paksuimpaan paitaan. Yli kolme tuntia kestäneen junamatkan jälkeen odottaa kuitenkin piristävä tieto: Kölnissä on kuivaa! Lämpötila ei hellelukemiin yllä, mutta Braunschweigiin verrattuna on lämmintä.

 Aukio rautatieaseman edessä

Päärautatieaseman edessä odottaa paikallinen tuomiokirkko, joka on 157 metriä korkea ja oli Maailman korkein rakennelma vuosina 1880-1884. Vuonna 84 ohi kiilasi Washington Monument, joka on periaatteessa valtava tolppa. Korkeimman rakennuksen titteli taisi mennä vuonna 1890 Ulmissa (Saksa) sijaitsevalle kirkolle. Massiivisuutta osasi odottaa, sillä usea lähde oli siitä kertonut matkasuunnitelmastani kuultuani. Joka tapauksessa, tuo synkkä koristeellinen möhkäle on aivan järjettömän kokoinen!

Jesse elää bajamajassa?

Yllä olevan kuvan vasemmasta alanurkasta voinee havaita pytingin alkuperäistä väriä. Valkaisu etenee hitaasti ja vähän sieltä sun täältä kerralla. Välillä tiili kerrallaan. Kaipa sillä yritetään saada kokonaiskuva valkeammaksi, mutta lopputulos on välillä naurettavan näköistä:

Kuka ei kuulu joukkoon?

Aika mennä tutkimaan paikkaa sisäpuolelta. Reittejä on kaksi: Pilgrimage kirkon etuosassa tai normaali sisäänkäynti pääovesta. Valitsen Pilgrimagen.

Omituiset ovenkahvat, osa yksi

Kirkossa on menossa jonkinlainen epämääräinen messu omituisella kielellä, minkä epäilen olevan saksaa. Urkusoundi on, kuten arvata saattaa, jykevä. Hetken ihmettelyn jälkeen esiintymislavalta lähtee kulkue back-stagelle.

Kulkue back-stagelle

Turistireitti suljetaan hetkeksi, joten on aika odotella, josko aurinko tulisi pilven takaa ja paistaisi värikkään, wikipedian mukaan 20 metriä korkean, ikkunan läpi. Näin käy.

Värikästä

Kulkue on mennyt ohi ja matka jatkuu. Kulman takana on muinaisen mahtimiehen hauta. Gottfried IV graf von Arnsberg. Arnsbergin ja Neheimin kaupunkien perustaja. On ilmeisesti vuodesta 1371 saakka majaillut täällä. Huomattavaa on, että häkissä olevalla kivimiehellä on kevyt haarniska ja miekka. Ehkä sotaisan asun vuoksi mies on häkissä... jos vaikka sattuisi heräämään zombiena tai jotain. Tuolla on monta piispaa ym. ilman häkkiä ja täysin turistien saavutettavissa. Yhden pää näkyy kuvassa vasemmalla.

Muinainen mahtimies häkissään

Paraatipaikalla sijaitsee Shrine of the Three Kings, wikipedian mukaan läntisen maailman suurikokoisin reliikki. Turistien pyhiinvaelluspolku kulkee sen alta, joten läheltä pääsee ihmettelemään taidokasta blingiä, joka sijaitsee todennäköisesti erittäin järeiden turvalasien sisällä. Oikealla näkyvien kynttilöiden keskellä on rahankeruupiste. Niitä on paikassa runsaasti.

Läntisen maailman suurikokoisin reliikki - Shrine of the Three Kings

Tuomiokirkon vieressä on paikallinen konserttihalli. Vieressä kulkeva rautatie ei ilmeisesti haittaa mutta kattoaukion päällä taapertaminen häiritsee niin pahasti, että se pidetään tyhjänä usean järjestyksenvalvojan voimin aina kun sali on käytössä.

Design fail?

Kaupungintalolla oli menossa useammat häät. Koristeltuja autoja on moneen lähtöön, mutta eniten oli tuunattu polkupyörää.

Kummalliset pyörät, osa yksi

Rheinin rannalla olevassa puistossa on vielä enemmän tuunattu "polkupyörä." Noita on muuten kaupungissa useampia. Tämä taitaa olla #2.

Kummalliset pyörät, osa kaksi

Ihan hieno rantapuisto, mutta mikä ihme sitä halkoo? Joesta se tulee ja talojen väliin se menee.

Mystinen sininen putki halkaisee puiston

Alla olevan kuvan putki on muuten eri putki kuin yllä olevassa kuvassa. Molemmat putket johtavat Rheiniin... tai alkavat sieltä. En tiedä mitä noissa kulkee, kenties scheissea, kenties "raikasta" jokivettä Kölschin raaka-aineeksi, mutta eivät nuo putket ainakaan kaunista kaupunkikuvaa, vaikka kuinka kiermurtelisivat kuin käärmekset konsanaan.

Mystinen sininen putki

Saksan neljänneksi suurimmassa kaupungissa on toki mainiot shoppailumahdollisuudet. Väkeä on lauantai-iltapäivänä liikkeellä. Väkeä oli runsain mitoin liikkeellä myös myöhään illalla, koska oli shopping night lauantai ja kaupat saivat olla auki 22 tai 23 saakka. (en muista tarkemmin)

Tyypillinen kauppakatu

Hienot heijastukset ja omituinen rakennus vasemmassa laidassa. Parista ylimmästä kerroksesta puuttuu seinät? Ei se rakennustyömaaltakaan vaikuttanut, joten kai siinä oli jotain kummallista haettu.

Peek & Cloppenburg

Seuraava osa ilmestyy tuotapikaa ja sisältää mm. korkeita rakennuksia ja eläimellistä menoa. Sitä odotellessa voi ottaa vaikka teetä. Teeseuraa löytyy vanhassa kaupungissa sijaitsevan englantilaisen kirjakaupan/teehuoneen ikkunasta.

Seuraavaa osaa odotellessa...