maanantai 20. syyskuuta 2010

Liverpool, part I

Sunnuntai 12.9. Nousen aamulla Manchesterin Piccadilly Stationilla junaan, jonka päätepysäkki on Liverpool. En taida olla vielä aivan hereillä sillä piti nousta viereisellä laiturilla olevaan junaan, joka pysähtyy Liverpoolissa ja jatkaa siitä sitten eteenpäin. Taululla lukee isolla päätepysäkki ja pienellä juoksevalla tekstillä välipysäkit. Hämäännyin aamukoomassa ja menin ison tekstin perässä hitaampaan junaan. Noh, puoli tuntia sinne tai tänne. Onhan paikallisjunakin uusi kokemus ja lippu sallii ihan minkä tahansa junan käytön, tulee sitten vaikka takaisin nopeammassa junassa.

Liverpool Lime Street Station

Liika etukäteisvalmistelu syö löytöretkeilyn iloja ja viikonloppumatkani pääkohde oli Manchester. Liverpoolin paikallistuntemukseni rajoittui hyvin pitkälti kartan printtaamiseen netistä ja sen tutkimiseen. Olin päättänyt kartan perusteella jonkinlaisen kiertoreitin, mutta käytännössä improvisaatio otti otteen heti Lime Street Stationin rappusilla. En todellakaan odottanut mitään tämän näköistä.

 St. John's Beacon (Radio City Tower)

Ok, tuota saattoi vielä odottaa. Radio City Tower on wikipedian mukaan alunperin tarkoitettu allaan olevan ostoskeskuksen ilmanvaihtokuiluksi mutta lakimuutoksen vuoksi sitä ei koskaan siihen käytetty. Epäonnistuneen Näsinneulavaiheen kautta kykyään tornissa on radiokanavan toimistot. Cool!

Kääntämällä päätä ~90 astetta tornista, silmiin osui melkoinen kasa UNESCOn maailmanperintökohteita. Olisihan wanhalta rikkaalta satamakaupungilta tietty voinut jotain mahtipontista odottaa.

 St. George's Hall. Taustalla oikealla Walker Art Gallery

Wellington's Column. Takana County Sessions House

Wellington's Column on muuten 40 metriä korkea. Melkoinen pylväs.

Tässä vaiheessa piti ylittää tie, jotta pääsisi lähemmäs. Punaisissa odotellessa havaitsin takaviistossa jotain kiinnostavaa. Piti käydä vilkaisemassa ja mennä yli vasta seuraavilla vihreillä. Paikalliset menevät punaisilla käsittääkseni kaikkialla UK:ssa aina vaan jos on pienikin väli.

Yes I do.

Takaisin mahtipontisten pytinkien pariin. Walker Art Galleryssä on wikipedian mukaan Englannin suurin taidekokoelma Lontoon ulkopuolella. En käynyt tutustumassa.

Walker Art Gallery

County Sessions House

Great North Western Hotel

Empire Theatre

Mitä tekee pieni Wellington?

 World Museum Liverpool

Walker Art Galleryn ja World Museumin välissä olisi ollut samaan mahtipontiseen sarjaan kuuluva Liverpool Central Library, mutta sen ympärillä oli valkea aita, josta voi havaita pienen pätkän yllä olevan kuvan reunasta.

 St. John's Gardens. Taustalla St. George's Hall

Aika lähteä eteenpäin. Näin mäellä sijaitsevien mahtipontisten rakennusten suihkulähteeltä, että horisontissa siintää julmetun korkea rakennus. Ei muuta kuin epämääräistä reittiä pitkin palloillen sinne!

Katunäkymää St. John's Gardensin edestä

Valitsin oikeanpuolimmaisen tien. Vastaan tuli tälläinen:

 Yellow Duckmarine

Turistibussi, joka on jo itsessään nähtävyys, josta on tehty postikortti! Lisää massiivisia rakennuksia näköpiirissä. Kaupungintalon takaa löytyy Exchange Flags, joka tunnetaan myös muutamalla muulla nimellä. Internetin ihmemaailman mukaan rakennuksessa on maailmansotien aikainen sodanjohtobunkkeri.

Exchange Flags

Rakennuksen edessä on lähes 200 vuotta vanha monumentti Lord Nelsonille.

Nelson Monument

Päädyin lopulta veden äärelle ja samalla lähelle horisontissa havaitsemaani rakennusta. 140 metriä korkea West Tower on Liverpoolin korkein rakennus. Valmistunut vuonna 2008 ja mielestäni erinomaisesti onnistunut.

West Tower

Ei ehkä paras kuva, jonka siitä olisi saanut, mutta oli vähän syrjässä niin en viitsinyt mennä tuon pidemmälle. Alla olevasta kuvasta erottuu vaivoin, että maston vieressä lukee valoista kasattuna "Liverpool". Oletan, että näkyy pimeällä hyvin joelle. Takana oleva rakennus on hieno.

Tower Buildings

Mikä on tuo ruskea möhkäle ja kuka sen on rakentanut?!?

Yllä sekä alla oleva kuva on otettu Pier Headilta. Myös se on UNESCOn maailmanperintökohde. Lisää Pier Headista, shoppailumahdollisuuksista sekä jostain helvetin isosta seuraavassa osassa.

Royal Daffoil Mersey joella