sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Manchester, part I

Lauantaina 11.9. oli kohteena Englannin Tampere eli Manchester. Junamatka Loughboroughsta Sheffieldin kautta kestää noin 2h 15 min vaihtoineen. Ihan siedettävää kun ei tarvinnut samana päivänä matkata takaisin. Näkymät välillä Sheffield - Stockport ovat hienot. Täpötäydessä junassa en kuitenkaan viitsinyt kikkailla käytettävissä olevaan tilaan nähden ylisuuren kameran kanssa kun en ollut edes ikkunapaikalla. Pari kuvaa on tulossa myöhemmin. ;)


Manchesterin päärautatieasema, Piccadilly Station, on kaikkitietävän wikipedian mukaan yksi Ison-Britannian vilkkaimmista matkustajamäärillä mitattuna. Tilastoja en tiedä, mutta väittäisin, että on myös pinta-alaltaan yksi suurimmista. Kaikenkaikkiaan erittäin miellyttävä asema asioida. Komppaan ilmiömäisen korkeita tyytyväisyystilastoja.

Piccadilly Station

Kevyen liikenteen silta Piccadilly Plazalla

Asemalta lähdin kohti keskustaa, missä ensimmäisenä kiintopisteenä oli Piccadilly Gardens.

Laatikkotaidetta Piccadillylla

Manchesterin kolmanneksi korkein rakennus, 107 metriä korkea City Tower, edustaa perinteisiä laatikon mallisia torneja. Hillitty, mutta tyylikäs. Tykkään.

City Tower


Piccadilly Gardens ei ole aivan nimensä veroinen puutarha, sillä se koostuu lähinnä nurmikosta ja sitä halkovista päällystetyistä kulkuväylistä. Täyteen ahdetussa Manchesterin keskustassa on vain vähän vihreitä nurmialueita, joten menkööt läpi tällä kertaa.

Piccadilly Gardens

Suurkaupungin aukioita käytetään ahkerasti kaikenlaisiin tapahtumiin. Jotain viritelmää tuollakin kasattiin.

Pimp my ride? Huomiota herättävää markkinointia

Victoria Piccadilly Gardensin reunalla

Piccadilly Gardensilta lähtin palloilemaan kapeille keskustan kaduille. Lopulta päädyin Town Hallin takana sijaitsevalle pienelle aukiolle. Tai tarkemmin sanottuna risteykseen lähelle kyseistä aukiota. Vastavaloon on aina yhtä ihana kuvata saasteiden synkistämiä rakennuksia, joten pitihän sitä yrittää.

Town Hall takaapäin

Olen tainnut aikaisemmin mainita, että isoon kameraan kiinnitetään huomiota. Tällä kertaa ei onneksi pulsujen toimesta. Viereeni liikennevaloihin pysähtyneet herrat halusivat kuvaan. Olkaa hyvä. Kamera tosin oli asetettu ylivalottamaan pykälällä kun kokeilin kaikenlaista yllä olevaan rakennukseen nimenomaan tuosta risteyksestä kuvaten. Ei tullut mieleen nollata kyseistä asetusta kun tuossa koko päivää ole aikaa säätää.

Takapenkki approves!

Town Hallin takana olevalla pienellä aukiolla oli patsas jonka syy jäi arvoitukseksi. Täti ilmeisesti tykkäsi puluista.

Pulunpaijauspatsas

Lähistöltä löytyi toinen aukio. St. Peters Square. Tässä vaiheessa alkoi tihkusade. Paikalla on, jälleen kerran, wikipedian mukaan sijainnut kirkko, jonka mukaan aukio on nimetty. Nykyään siellä sijaitsee muistomerkki kirkolle sekä jonkinlainen muistomerkki sodissa kaatuneille. Taustalla liputtaa massiivinen Midlands Hotel.

St. Peters Square

Aukiolla sijaitsee Manchesterin pääkirjasto (kuvassa vasemmalla). Viereinen rakennus oikealla on ilmeisesti parhaillaan tyhjillään ja koko aukio on menossa remppaan. Kuva on ehkä hieman sekava ja kirjastosta olisi paremmankin otoksen saanut, mutta hain tällä kertaa jotain massiivista.

St. Peters Square

Midland Hotellin takaa löytyi konferenssikeskus, jonka pääsisäänkäynnillä oli suurikokoinen lippa. Tuli tarpeeseen sillä tihkusade vaihtui kaatosateeseen. Sateen jälkeen lähdin kohti konferenssikeskuksen takana siintänyttä Beetham Toweria.

Konferenssikeskuksen aukio sivulta kuvattuna

Manchesterissa on useita vanhoja teollisuus/varastorakennuksia, jotka on otettu uuteen käyttöön. Tässä yksi esimerkki.

Entinen varastorakennus. Takana siintää jotain uudempaa

Edellinen sisältä

Läheisen kirkon edessä oli ohjelmaa.

Tiesittekö muuten, että paloauton tööttäys on erittäin äänekäs?

Deansgaten rautatieasema on korotettu, kuten koko rautatie, ja sieltä avautuu jokimaisemaa punatiilitaloin.

Näkymä Deansgaten asemalta

Kyseisellä asemalla on myös jotain aivan karmean näköistä:

Kadun yli kulkeva silta

Deansgatella sijaitsee erittäin leveä rakennus...

Rakennuksella piisaa leveyttä

...sekä myös kaupungin korkein rakennus: 169 metrinen Beetham Tower. Korkeista rakennuksista pitävänä seurasin joskus telkkarista ohjelmaa nimeltä Vertical city. Tykkäsin! Tämä torni oli yksi esitellyistä. En ole vielä tänäkään päivänä ihan varma siitä tykkäänkö tornin arkkitehtuurista, mutta on se ainakin erilainen. Pisteet siitä! Joka tapauksessa, yksi pieni unelma toteutettu: olen käynyt ihmettelemässä tornia paikanpäällä. Iltakävelyllä käydessäni havaitsin, että arkkitehti oli kotona, koska kolme ylintä kerroksta käsittävässä sviitissä oli valot päällä. Rakennusvaiheessa sinne istutettiin mm. puita sisälle. Tornin yövalaistus ei ole spektaakkelimainen. Osittain liittynee siihen, että kerrokset 24 -> ovat asuinkäytössä ja alemmat ovat hotellia, joten ei voi laittaa kirkkaita valoja kylkeen. Tosin yövalaistus ei tainnut olla edes päällä klo 21-22 aikaan kun tuolla suunnalla olin toista kertaa liikkeellä. Täysi pimeys oli jo laskeutunut, mutta ei sitä ehkä ajastimissa oltu huomioitu.

Beetham Tower Manchester

Manchester part II:ssa käydään alkuillasta mm. ostoskeskusten alueella sekä modernilla toimisto/asuinalueella. Sitä ennen kuitenkin otos Manchesterin vauhdikkaasta yöelämästä!

Vauhdikasta yöelämää Manchesterissa


Part II